Telefonunuzu Gece Boyunca Şarjda Bırakırsanız Ne Olur?


​Geniş çaplı yapılan araştırmalar sonrası akıllı telefonların gece boyunca şarjda kalması sonucunda ne gibi değişiklikler olduğuna dair bilgiler paylaştık.

Akıllı telefonlarımızı eminim ki hepimiz çok seviyoruzdur, fakat yine eminim ki hiçbirimiz şarj süresinden memnun değildir. O yüzden sürekli olarak şarj etme gereksinimi duyuyoruz. Ayrıca aranızda gece yatmadan telefonunu şarjda bırakmayan da yoktur. Peki bunun telefona bir zararı var mı? Varsa da ne gibi zararları var? Ne kadar enerji tüketiyor? gibi sorulara tek tek cevap verelim.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) da destekleriyle artık telefon şarj adaptörlerinin verimliliği de artmış durumda. IEA'nın 1 watt girişimi, 2013 ve sonraki yıllarda birçok elektronik aletin adaptörünün bekleme sırasındaki güç tüketimini 1 watt'ın altına düşürdü. (hatta yarısının da altına) Yani adaptör fişte hala takılı kalsa bile herhangi bir cihaza takılı değilse tükettiği enerji oldukça az.

Tüketilen enerjinin miktarıyla ilgili şöyle bir örnek verelim. Yarım watt, araştırmalara göre tüm sene boyunca bir kere sıcak bir duş aldığınızda harcanan enerjiye denk geliyor. O yüzden çok 'acaba ne kadar enerji tüketiyor?" gibi bir soru işareti kafanızda olmasın.

Son yıllarda akıllı telefonlarda lityum iyon piller kullanılmaya başladı. Bu piller, çok fazla şarj olduklarında ya da tamamen boşaldıklarında bazen tehlikeli bir hale gelebiliyorlar. Fakat modern adaptörler, (az önce de söylediğim gibi 2013 ve sonrasında üretilen adaptörler) böyle bir durumun oluşmasını engelleyecek özelliklere sahip. Sonuç olarak telefonunuzun şarj seviyesi %100olduğunda pile giden akım kesiliyor ve olası bir tehlikenin engellenmesi sağlanıyor.

Lityum iyon pillerle ilgili son olarak şunu söyleyelim; pilinizi devamlı olarak %100 seviyelerinde tutmak pil ömrünün daha da kısalmasına neden olabilir. Ayrıca lityum iyon pillerin tamamen şarj edilmemesi de verilen tavsiyeler arasında bulunuyor.

Kaynak: Webtekno

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar