Siber güvenliğinizi ihmal etmeyin
KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi akademisyenleri son günlerde iş yerlerine ve kişisel hesaplara yapılan virüs saldırılarıyla ilgili kullanıcılara dijital dünyada dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.
İnternet kullanımının hayatımızın her alanında yaygınlaşması ile birlikte 'Siber Saldırılar' kişiler, işletmeler ve devletler açısından öncelikli güvenlik konusu haline geldi. KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Novruz Allahverdi "Son günlerde, çok sayıda kullanıcının bilgisayarına bulaşıp, kullanıcılara ait verileri şifreleyen ve verilere ulaşım için para isteyerek kullanıcılara şantaj yapan zararlı yazılımlar, bilgisayar kullanıcılarını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. Bu zararlı yazılımın görevi tamamlandıktan sonra, şifrelenen verilere, saldırganın yardımı olmadan ulaşmanın bir yolu maalesef henüz bulunmamaktadır. Fakat şifreleme işlemi bitmeden önce zararlı yazılımın varlığı anlaşılabilirse gerekli şifrelere ulaşıp, şifrelenmiş verileri açmak mümkün olabilmektedir" ifadelerini kullandı.
Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Altın ise kullanıcıları "Bilgisayar Korsanı" saldırılarına karşı uyardı ve alınabilecek önlemleri sıraladı. Altın "Siber suçlar, canlıların makineleri kullanarak işlediği suçların günümüz dijital dünya için kullanılan adıdır. Mutlak güvenlik özel yaşamımızda olmadığı gibi sanal ortamda da mümkün değildir. Güvenlik konusu kullanıcı ile alakalı bir durum. Bu durumda alınabilecek önlemler şu şekilde olabilir; şüpheli elektronik postaları kesinlikle açmamalıyız, sosyal medya aracılığıyla gönderilen arkadaşlık isteklerini kontrollü bir şekilde yanıtlamalıyız. Masumca kabul ettiğimiz bir istek virüs olarak bilgisayarımıza girebilir ve bu noktadan sonra verilerimiz kopyalanmaya hazır bir duruma gelir. Sahte sitelere dikkat edilmeli, site isimlerinin ziyaret etmek istenilen doğru site olduğundan emin olunmalı, işlem özelliği bulunan sitelerin adres çubuğundaki isimlerinin başında yeşil renkli "https" yazıyor ise işleme devam edilmeli, evinizde ya da iş yerinizde sunucu kullanıyorsanız, sunucu yedeklemeye özen gösterilmeli ve yedekler harici bir veri depolama birimine alınmalıdır" dedi.
"Saldırganların en büyük hedefleri de bize ait özel bilgilerdir"
Konu hakkında bilgi veren KTO Karatay Üniversitesi Bilişim Sistemleri Uzmanı Erdem Yavuz da "Bilgi hayatımızın her aşamasında vardır, bu bilgiler özel ve genel bilgiler olabilir. Teknolojinin hızla gelişmesi hayatı kolaylaştırmakla, hızlandırmakla ve bilgiyi paylaşılır kılmakla birlikte birçok işimizi oturduğumuz yerden yapabilme imkânı sağlamaktadır. Bu gelişim ve büyüme içerisinde uğraş gösterip emek harcayarak, çalışıp ekonomik düzeylerini dengede tutmak isteyenlerin yanı sıra, kolay yoldan gelir sağlamak ve haksız kazanç elde etmek isteyenler; "Bilişim Teknolojileri" üzerinde faaliyet göstermeye başlamışlardır. "Siber" kavramının beraberinde getirmiş olduğu "Siber Suçlar" kavramı adını her geçen gün biraz daha belirginleştirmektedir. Saldırganların en büyük hedefleri de bize ait özel bilgilerdir. Tehlikeler ulusal boyutta firma bazında ya da kişisel olarak karşımıza çıkabilir. Son günlerde gerçekleşen siber saldırılarda bir artış var, bunun nedeni ise ihmal olarak karşımıza çıkıyor. Sürekli güncel tutulan güvenlik ve virüs yazılımları kullanılmalı, kredi kartı ile internettin alışveriş yaparken istenen bilgilere dikkat edilmeli, her zaman istenilen bilgiler haricinde herhangi bir bilgi kart şifresi, telefon numarası, telefon modeli gibi bilgiler istenildiğinde derhal işlem iptal edilmelidir. İşlemler 3D Secure yöntemi kullanarak yapılmalı, herhangi bir suç ile karşılaşıldığı zaman mutlaka polis ile irtibata geçilmelidir" şeklinde konuştu.